Hierarchia wartości a satysfakcja ze związku małżeńskiego u osób w okresie późnej dorosłości - Brudek, Paweł; Ciuła, Grzegorz (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2013)
Zagadnienie satysfakcji z małżeństwa cieszy się dziś dużym zainteresowaniem psychologów. Dotychczasowe badania prowadzone w tym obszarze dotyczą przede wszystkim małżonków w okresie wczesnej i średniej dorosłości. Wciąż natomiast niewiele jest badań poświęconych uwarunkowaniom powodzenia małżeńskiego w fazie późnej dorosłości. Tymczasem właśnie starość może stać się „złotym okresem” małżeńskiego życia. Celem artykułu jest zatem udzielenie odpowiedzi na pytanie, czy istnieją powiązania między strukturą wartości a satysfakcją z małżeństwa w okresie późnej dorosłości. Dla realizacji tego celu przeprowadzono badania, którymi objęto 120 osób (60 małżeństw) w wieku od 60 do 75 lat. Pomiaru jakości relacji małżeńskiej dokonano za pomocą Kwestionariusza Dobranego Małżeństwa M. Plopy. Za pomocą Skali Wartości Schelerowskich w adaptacji P. Brzozowskiego scharakteryzowano hierarchię wartości badanych osób. Zgodnie z oczekiwaniami wykazano, iż system wartości pozostaje w statystycznie istotnym związku z satysfakcją z małżeństwa.