Hans Urs Von Balthasar o miłości chrześcijańskiej: "erôs" i/lub "agapè"? - Dol, Jean-Noël (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2025)
Czy miłość chrześcijańska, miłość trynitarna przekazywana wierzącemu, aby kochał Boga, siebie i bliźniego, ma formę wyłącznie agape, czy też może zawierać – a jeśli tak, to w jaki sposób – inne wymiary ludzkiej miłości: philia, erôs? Ta bardzo stara debata przeżyła ożywienie w XX w. Artykuł ma na celu ukazanie, jak Hans Urs von Balthasar radykalnie krytykuje możliwość obecności erôs, pomija philia, skupiając się na agape jako całkowicie wolnym i bezinteresownym darze z siebie.