Duszpasterstwo Parafii Ścięcia św. Jana Chrzciciela w Rudzie Śląskiej-Goduli w latach 1947–1973 w świetle „Kroniki parafialnej”. - Nocoń, Tomasz (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2025)
Tekst przedstawia dzieje duszpasterstwa parafii w Goduli w latach 1947–1973 na podstawie zapisków „Kroniki parafialnej”, której rękopis przechowywany jest w archiwum parafialnym. Obrana cezura czasowa to okres, kiedy to w parafii posługę sprawował ks. Józef Szubert. Był on piątym w kolejności kapłanem, który stał na czele tejże parafii. Najpierw jako administrator, a później jako proboszcz współpracował z innymi księżmi dla dobra powierzonych mu parafian. Artykuł nakreśli formy duszpasterstwa zwyczajnego i nadzwyczajnego, które od lat funkcjonują w parafiach Górnego Śląska. Przedstawiony zostanie także spis kapłanów pracujących w Goduli oraz takie zagadnienia jak sprawowanie sakramentów, posługa kaznodziejska i przeprowadzone w parafii wizytacje kanoniczne. Zaprezentowana zostanie też aktywność wiernych świeckich, na przykładzie uczestnictwa parafian w pielgrzymkach i peregrynacjach.