Recepcja Soboru Watykańskiego II przez Synod o synodalności: przebieg, rezultaty i wyzwania związane z wdrażaniem w Kościele powszechnym - Wijlens, Myriam (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2026)
Sześćdziesiąt lat po ogłoszeniu konstytucji dogmatycznej o Kościele Lumen gentium, papież Franciszek zwołał Synod o synodalności. Wraz z tym Synodem Kościół wkroczył w nową fazę recepcji tego dokumentu. Jednym z najbardziej znaczących owoców Synodu była przemiana Kościoła — z instytucji statycznej, w której wprowadzano okazjonalne zmiany, w Kościół charakteryzujący się stałym przepływem i ciągłą cyrkulacją. Proces ten urzeczywistnił się poprzez wzajemne oddziaływanie Kościoła lokalnego i Kościoła powszechnego, które zostało pogłębione przez nową świadomość katolickości Kościoła, wyrażającą się w wymianie darów. Dzięki temu powstała wrażliwość na kontekst i różnorodność, zakorzenione w głęboko odczuwanej jedności. Formalne zakończenie Synodu w 2024 roku zbiega się z rozpoczęciem etapu wdrażania jego postanowień. Prawo kanoniczne ma do odegrania w tym procesie szczególną rolę. Niniejsze studium koncentruje się na synodalnych ciałach uczestniczących we wszystkich poziomach życia Kościoła. Szczególną uwagę poświęcono diecezjalnej radzie duszpasterskiej, konferencjom episkopatu oraz soborom plenarnym i prowincjalnym.