Archiwum Krajowe w Opawie, jego historia, zbiory i polonika - Dziwoki, Julia; Urbanowicz, Beata (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2026)
Archiwum Ziemskie Krajowe w Opawie jest jedną z najstarszych tego typu placówek w Republice Czeskiej. W związku ze stale powiększającym się zasobem archiwalnym Opawa stała się centralnym historycznym archiwum dla morawsko-śląskiego i ołomunieckiego okręgu administracyjnego tych ziem. W instytucji tej znajdują się zbiory i materiały aktowe, ziemskie, miejskie, narodowe, sądownicze, polityczne, okupacyjne, kościelne, szkolne, związków, organizacji i stowarzyszeń społecznych. Należy zwrócić uwagę również na fakt bogatego zasobu dotyczącego roli i znaczenia diaspory polskiej na Śląsku opawsko-morawskim. Opawskie archiwum czynnie odpowiada także na zapotrzebowania współczesnych badaczy, ponieważ od 2007 r. rozpoczęło pracę nad digitalizacją i udostępnieniem zasobu na swoich stronach internetowych. Wpisując się tym samym w polsko-czeski dialog intelektualny, naukowy i kulturowy.