Czekając na sąd sądów...: "...nie sądźcie przedwcześnie, dopóki nie przyjdzie Pan, który rozjaśni to, co w ciemnościach ukryte, i ujawni zamiary serc..." (1 Kor 4,5) - Cuda, Jerzy (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2001)
.