Exempla Cycerońskie w De officiis ministrorum św. Ambrożego - Nakonieczny, Rafał (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2000)
Sunt in litteras narrationes quaedam (etiam brevissimae) doctrinam accipiendam confirmantes et quasi pinaces scriptoris rationem ostendentes, quae exemplinomine appellamus. In suum de officiis ministrorum librum Ambrosius multa sed praesertim quinque maiora exempla imposuit, qua iam prius Cicero narravit. Et ea sunt: de duobus Pythagoreis, de fraude vitando, de Syracusis villa, de Scipione Africano, de mirabili anulo (de quo Plato antea scribebat). Exempla ista comparate explicationibus necessariis adiectis supra ostendimus. Praeterea hoc in articulo de auctoritate in docendo brevi tractavimus. Cicero pro exemplis viris illustribus (Graecis et Romanis) usus est. Ambrosius autem ante omnia ex Scripturis hauriebat, non raro dicit etiam de philosophis rhetoribusque nomina eorum solite praetermittens. Synopsis utrique de officiis tractatus mihi facienda videtur.