Prawo w Europie - Sobański, Remigiusz (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 1998)
In Europa ius, ut autonoma regulatio vitae consideratum et applicatum, semper magna aestimatione gaudebat et gravi ponderis erat. Distinctio veri et falsi a Graecis elaborata, discretio boni et mali in traditione iudeochristiana radicata, itemque realismus romanus res magni ab illis parvi momenti disiungens criteria praebebant ad quaestiones fundamentales ponendas elucidandasque, nempe quid sit ius aequum et quomodo cognosci efficique possit. A primaevis culturae europeae usque ad hunc diem ius tamquam conditio vitae populorum servandae considerabatur. Pondus momentumque iuris in dies crescit, instrumentum est non solum iustitiae et liberationis (proh dolor deviationes non deerant), sed etiam evolutionis in ambitu sociali et oeconomico. Ultimis temporibus nova problemata emergunt, cum ius attentis generationibus futuris elaborari debeat. Haec omnia in mentem revocantur attentis processibus transformationis constitutionalis Rei Publicae Polonorum et respectu eius integrationis in Unione Europea. Animadversiones demonstratione principiorum fundamentalium et valorum intentorum finiuntur.