Błogosławiony ksiądz Michał Sopoćko – apostoł Bożego Miłosierdzia - Zabielski, Józef (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2020)
Artykuł zawiera charakterystykę udziału bł. ks. Michała Sopoćki w rozwoju kultu Bożego Miłosierdzia. Ukazane zostały też objawienia s. Faustyny, formy objawionego kultu, osoby zaangażowane w jego rozwój. Zawarta jest też teologiczna zasadność tego kultu i jego formy. Zamieszczono też uzasadnienie teologiczne tego kultu oraz jego formy.