List Piotra do Filipa z kodeksu Tchacos – tekst i wprowadzający komentarz filologiczny - Sowińska, Agata (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2020)
Celem nadrzędnym artykułu jest przedstawienie pierwszego polskiego tłumaczenia z języka koptyjskiego Listu Piotra do Filipa z kodeksu Tchacos. Przekład opatrzony jest wstępem oraz komentarzem filologicznym wykazującym najbardziej wyraziste różnice między wersją tekstu znajdującą się w korpusie z Nag Hammadi a tą w kodeksie Tchacos.