Maryja - wzór dla chrześcijan w teologii Marcina Lutra - Morawiec, Adrian Grzegorz (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2022)
Gdy Marcin Luter pisał o Maryi, przede wszystkim nazywał ją Matką Zbawiciela. Była to najważniejsza rzecz, którą mógł o niej pomyśleć. Czy to wszystko co ma o niej do napisania? Wydaje się, że nie gdyż, Stawia Maryję, jako wzór postępowania. Ten wiodący aspekt, zostaje podkreślony w rozważaniach o Matce Pana. Jej rola faktycznie jest zredukowana do zostania Matką Zbawiciela. Jednak Marcin Luter zauważa godność, wielkość jej postępowania. Ukazuje ją jako przykład godny naśladowania przez ludzi. Nie znajdziemy wzmianki o przykładzie postępowania Maryi w Katechizmach Lutra. Skupimy się natomiast na kazaniach Marcina Lutra zebranych w postylli domowej z lat 1530 – 1534 oraz „Komentarzu do Magnificat”. Te dwa dzieła Reformatora są skarbnicą ukazującą postępowanie Maryi. Postepowanie to, ukazuje za pomocą przykładów.