Modlitwa do emanacji, czyli manichejska modlitwa codzienna z Kellis (P.KellisGr. 98) - Piwowarczyk, Przemysław (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2021)
Modlitwę do emanacji odkryto in situ w osadzie Kellis w Egipcie. Zidentyfikowano ją jako manichejską modlitwę codzienną. Jej aramejski oryginał został skomponowany najprawdopodobniej przez samego Maniego. Artykuł zawiera wprowadzenie oraz przekład modlitwy z komentarzem skoncentrowanym na obecnych w niej elementach manichejskiej teologii.