Powołania kapłańskie w Parafii Ścięcia Świętego Jana Chrzciciela w Rudzie Śląskiej Goduli w latach 1888-1958 - Nocoń, Tomasz (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2022)
Przypadająca 14 listopada 2021 roku 150. rocznica poświęcenia kościoła parafialnego pod wezwaniem Ścięcia Świętego Jana Chrzciciela w Rudzie Śląskiej Goduli jest okazją, aby sięgnąć do nieodkrytych dotąd kart historii parafii. Do 1958 roku w parafii zrodziło się aż dziesięć powołań kapłańskich. Kapłani urodzeni bądź wychowani w Goduli, zasilili szeregi duchowieństwa diecezjalnego pięciu diecezji i dwóch zgromadzeń zakonnych. Autor dokonał analizy Kroniki parafialnejoraz zbioru akt znajdujących się w Archiwum Parafii Ścięcia Świętego Jana Chrzciciela w Rudzie Śląskiej Goduli. Wyniki analizy, posiłkowane współczesnymi opracowaniami, ukażą sylwetki kapłanów pochodzących z parafii godulskiej, w kolejności przyjmowania święceń kapłańskich.