Rozłam wyznaniowy w polskim ruchu narodowym na Śląsku Cieszyńskim w trakcie wyborów do wiedeńskiej Rady Państwa w 1879 r. w świetle przekazów prasy polskiej - Stańczak, Maksymilian Szymon (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2022)
Artykuł przedstawia relacje prasy polskiej na temat wyborów (od kampanii wyborczej do komentarzy powyborczych) w kurii IV (gmin wiejskich) do wiedeńskiej Rady Państwa w 1879 r. i rozłamu wyznaniowego w polskim ruchu narodowym, jaki dokonał się podczas kampanii wyborczej na skutek braku zgody pomiędzy frakcjami ruchu co do planowej kandydatury. W szerszym kontekście, poza przedstawieniem stosunku prasy polskiej do wyborów i konfliktu w łonie obozu polskiego, artykuł ukazuje także stopień zainteresowania i rozeznania prasy z poszczególnych zaborów w temacie sytuacji politycznej na Śląsku Cieszyńskim. Głównym celem artykułu była analiza ww. źródeł. Z owej analizy wyłoniła się szczegółowa faktograficznie narracja na temat przebiegu kampanii wyborczej, wyborów, a przede wszystkim na temat rozłamu w polskim ruchu narodowym.