Zygmunt Zieliński, Powroty minionego czasu zagnieżdżone w pamięci: wspomnienia wybitnego naukowca i profesora - Szlachta, Daniel Łukasz (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2023)
Artykuł zawiera streszczenie i omówienie publikacji książkowej ks. profesora Zygmunta Zielińskiego, Powroty minionego czasu zagnieżdżone w pamięci. Prezentowana publikacja zawiera także wstęp i opracowanie naukowe, których autorem jest dr hab. Rafał Łatka, pracownik IPN w Warszawie. Książka ukazała się w ubiegłym roku. Jest to obszerne dzieło, które liczy sobie 872 strony oraz zawiera ponad 1100 przypisów objaśniających. Dlatego też jest ono warte zainteresowania jako źródło do badań historycznych.