Zanieczyszczenie środowiska – stan, prognozy i wyzwania do 2030 roku (w świetle Laudato si' 43-61) - Pogrzeba, Marta (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2023)
Przeglądowy artykuł kompleksowo przedstawia stan środowiska dla trzech jego elementów: wód, powietrza atmosferycznego i gleb, w odniesieniu do istniejących aktów prawnych, planów dotyczących środowiskowych zmian w Europie do 2030 roku, ale również naukowych wyzwań stawianych w europejskiej przestrzeni badawczej. Odnosi informacje o stanie środowiska jak i planu stawiane globalnie społeczeństwu, naukowcom i zarządzającym do encykliki Laudato si’ Ojca Świętego Franciszka poświęconej „Trosce o wspólny dom”. Każdy z elementów środowiska omówiony został w trzech kontekstach: akty prawne regulujące i określające stopień zanieczyszczenia, zanieczyszczenie w Europie i Polsce oraz odniesienie do Encykliki Papieża Franciszka i wyzwania na przyszłość.