Szczepionka przeciw wirusowi SARS CoV-2. Zagadnienia etycznomoralne - Kubiak, Tycjan Piotr (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2023)
Społeczeństwo żyjące we współczesnym świecie jest świadkiem ciągłych przemian, które dokonują się w przestrzeni życia jednostek i społeczeństw w ujęciu globalnym. Zmiany te niosą tak pozytywne jak i negatywne skutki dla ludzkości. W ostatnich dwóch latach świat został doświadczony przez pandemię koronawirusa SARS CoV-2, która pozbawiła życia 2,4 mln ludności. W obliczu pandemii rozpoczęto pracę nad stworzeniem szczepionki, która będzie antidotum na zaistniały kryzys. Artykuł przedstawia zagadnienia związane ze szczepionką, która została wprowadzona do powszechnego obiegu z końcem 2020 roku. Pomimo entuzjazmu jaki został wywołany powstaniem w szybkim tempie szczepionki, istnieją zagadnienia, które wskazują na niedoskonałość otrzymanego produktu. Rodzące się pytania są związane z skutkami ubocznymi, które może powodować niezbadany dokładnie preparat oraz z samym procesem jego powstawania. Niniejszy artykuł ukaże także stanowisko Kościoła katolickiego w omawianej kwestii.