Melitto-teologia Adama Gottloba Schiracha - Drozdek, Adam (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2023)
Adam Gottlob Schirach był XVIII-wiecznym pastorem i pszczelarzem z Górnych Łużyc. Jako duchowny i praktykujący naukowiec łączył swoje teologiczne i naukowe zainteresowania w udowodnieniu istnienia i atrybutów Boga poprzez obserwacje anatomii, fizjologii, umiejętności i życia społecznego pszczół. Będąc przede wszystkim duchownym, chciał czerpać z tych badań lekcje natury religijnej prowadzące ludzi do pogłębienia ich życia duchowego.