Biografia kandydata na biskupa: Jerzy Stroba – kapłan diecezji katowickiej (1942-1958) - Myszor, Jerzy (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2023)
W artykule autor omawia jedną z typowych biografii kandydata na biskupa na przykładzie ks. Jerzego Stroby sufragan dla archidiecezji gnieźnieńskiej a faktycznie - sufragana w ordynariacie gorzowskim u boku biskupa Wilhelma Pluty. Biografia ma układ chronologiczny i prezentuje śląskiego duchownego, który święcenia kapłańskie przyjął w czasie wojny z rąk kardynała Adolfa Bertrama, a po zakończeniu wojny pracował na różnych stanowiskach w diecezji katowickiej. W 1958 roku został skierowany do pomocy innemu śląskiemu biskupowi Wilhelmie Plucie, rządcy w ordynariacie gorzowskim, który w 1967 roku stał się administracją apostolską a w 1972 –roku został podniesiony do rangi diecezji. Autor stawia także hipotezy na temat okoliczności wyboru i nominowania Stroby na biskupa.