Poszukując Obecnego. Dwa współczesne podejścia do problemu obecności i nieobecności Boga - Burzyńska, Chiara Anna (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2023)
Kategorie obecności i nieobecności mają fundamentalne znaczenie w opisie doświadczenia relacji człowieka z Bogiem. W artykule zestawiono sposób rozumienia tych pojęć oraz ich rolę w myśli teologicznej Geralda O’Collinsa SJ oraz Anthoniego J. Godzieby. Obaj autorzy rozwijają myśl o miłującej obecności Boga objawiającego się w Chrystusie, natomiast różnią się w sposobie rozumienia pojęcia nieobecności Boga. W ujęciu Godzieby nieobecność oznacza tajemniczość i transcendencję Boga, które przekraczają ludzkie poznanie. Natomiast w myśli O’Collinsa transcendencja i niepojmowalność Boga są ujmowane w ramach pojęcia obecności, która zostaje mocno wyakcentowana w jego chrystologii.