Uwagi do przeglądu polskich publikacji o przeszłości Kościoła rzymskokatolickiego na Górnym Śląsku w XXI w. - Musialik, Wanda Maria (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2023)
Zmiana ustroju zniosła ograniczenia cenzury stanowiących barierę w prowadzeniu badań historycznych. Kierując się świadomością braku takich niezależnych od autorów barier podjęto analizę treści wybranych polskojęzycznych opracowań przedstawiających dzieje Kościoła katolickiego na Górnym Śląsku. Badania pozwoliły stwierdzić przewagę publikacji wydanych na terenie diecezji katowickiej nad tymi diecezji opolskiej. Zauważono także brak parytet między podejmowanymi zagadnieniami. Prezentowanie problemów w optyce związków z kulturą i dziejami polskimi.