Wolność i niewola. Hegeliańskie inspiracje filozofii dramatu Józefa Tischnera - Kania, Witold (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2012)
Artykuł ukazuje połączenie zaczerpniętej z Fenomenologii Ducha hegeliańskiej idei pana i niewolnika z filozofią dramatu Tischnera. Po przedstawieniu podstawowych pojęć filozofii dramatu (czas, świat-scena, człowiek, horyzont agatologiczny) i ukazaniu dialogicznego oraz intencjonalnego otwarcia się na drugiego człowieka, zostaje zanalizowane szczegółowe zagadnienie ludzkiej wolności. Użycie dialektycznej figury pana i niewolnika pomaga Tischnerowi w nakreśleniu właściwej perspektywy dramatu ludzkiej wolności. W ostatniej części, mówiącej o wyzwoleniu, artykuł pokazuje krytyczny stosunek Tischenra do myśli Hegla.