Bł. John Henry kard. Newman (1801-1890). Doctor Ecclesiae? - Surmiak, Wojciech (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2014)
W niniejszej prezentacji zostały przedstawione dwa główne wątki. Pierwszy z nich to przypomnienie historii i znaczenia tytułu doktor Kościoła oraz ukazanie aktualnego procesu honorowania tym tytułem. Z kolei drugi wątek to ukazanie elementów nauczania papieża Jana Pawła II oraz Benedykta XVI (kard. J. Ratzingera), wskazujących na spełnienie przez nauczanie kard. J.H. N ewmana Kryteriówi Norm wyznaczonych przez Kongregację Doktryny Wiary w procesie rozeznawania wybitności nauczania kandydata do tytułu doktora Kościoła. W końcowej części artykułu wskazano na pewne wnioski co do możliwości inkluzji Newmana do ekskluzywnego grona Doctores Ecclesisae.