Vestimenta protonotariuszy apostolskich w świetle obowiązujących przepisów - Bednarski, Paweł (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2014)
Godność protonotariusza apostolskiego stanowiła najwyższe wyróżnienie, jakie mógł otrzymać duchowny nieposiadający święceń biskupich. Na przestrzeni wieków poszczególne przywileje oraz tytulatura związane z tą godnością ulegały znacznym przemianom. Sobór Watykański II na nowo podkreślił różnice pomiędzy święceniami II i III stopnia. W związku z tym konieczne było przeprowadzenie rewizji dotychczasowych regulacji dotyczących między innymi używania szat pontyfikalnych przez prezbiterów. Przedmiotem artykułu jest analiza współczesnych przepisów dotyczących godności protonotariusza apostolskiego i związanych z nią przywilejów. Artykuł stanowi próbę podjęcia rozważań dotyczących aktualnej możliwości używania przez protonotariuszy apostolskich szat pontyfikalnych.