Afrahat O pokutujących (Demonstratio septima. De paenitentibus. Patrologia Syriaca I, 313-360) - Uciecha, Andrzej (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2013)
Treść siódmej w kolejności Mowy Afrahata "O pokutujących" i poprzedzającej ją "Mowy o synach przymierza" stanowiła podstawowy materiał badawczy dla zagadnienia struktury i dyscypliny starożytnego Kościoła syryjskiego oraz roli, jaką w nim odgrywali „synowie przymierza” (bənay qəyāmā). W Mowie o pokutujących Afrahat opisał obrzęd rytualnego obmycia, wyraźnie odróżniając go od kąpieli chrzcielnej. Chodzi z jednej strony o „samotnych”, którzy upadli i odwlekali nawrócenie, oraz z drugiej – o kapłanów, którzy pokutującym odmawiali pojednania.