Koncept motywacji w przyczynowości psychicznej Edyty Stein - Sarota, Andrzej (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2006)
Artykuł podejmuje analizę konceptu motywacji w filozofii Edyty Stein, zwłaszcza w jej pracy zatytułowanej Psychische Kausalität. Autorka rozróżnia motywację w sensie ścisłym i ogólnym. Perspektywa fenomenologiczna pozwala jej uniknąć zbytniej racjonalizacji motywacji ludzkiej i przede wszystkim ukazać ją w całym jej bogactwie. Analizy motywacji nie można oddzielić od ludzkiej wolności, świadomości i wszelkich aktów wewnętrznych. Analizy asystentki Husserla charakteryzuje perspektywa noetyczna, która staje się wręcz koniecznością metodyczną, gdyż pozwala uniknąć częstego błędu redukcji przyczynowości psychicznej do fizycznej. Ta perspektywa pomaga w sposób racjonalny ukazać, że ludzkie motywowanie nie jest określane jedynie przez noematyczne motywy, ale także przez wcześniejsze akty i przeżycia.