The Prophet Jeremiah and the Reforms of King Josiah - Małecki, Zdzisław (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2006)
Księga Jeremiasza ukazuje działalność proroka podczas rządów ostatnich królów przed niewolą babilońską. Chociaż jej pierwszy okres przypada na czas reformy króla Jozjasza (641–609 przed Chr.), wzmiankowanej przez Drugą Księgę Królewską, to w Księdze Proroka Jeremiasza brak wzmianek o tego rodzaju działaniach. Fakt ten jest przedmiotem rozbieżnych interpretacji. Działalność Jeremiasza, rozważana w duchu deuteronomistycznym, może być widziana jako przygotowanie do reformy religijnej, dlatego wydarzenia opisane w 2 Krl 22,3–23,26 mogą być traktowane jako rezultat działalności prorockiej.