Johann Albert Fabricius: obietnica teologii żywiołów - Drozdek, Adam (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2025)
Johann Albert Fabricius był osiemnastowiecznym filologiem i teologiem. Jego wkładem do popularnej wówczas fizykoteologii, są zarysy trzech teologii podstawowych elementów fizycznych: hydroteologii, piroteologii i aeroteologii; być może także rozważał geoteologię. Opublikowana została jednak tylko jedna trzecia pełnej wersji hydroteologii, która zawierał sporo informacji natury naukowej, lecz prezentacja teologii pozostawia pewien niedosyt.