Propozycja nowej metafory bluszczu pospolitego (Hedera helix L.) i jej zastosowanie na przykładzie zespołu pałacowo-parkowego w Wodzisławiu Śląskim-Kokoszycach - Wilk, Janusz (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2025)
Metafora próbuje nauczyć odbiorcę „podwójnego widzenia” tekstu, rzeczy, czy wydarzeń. Niniejszy artykuł stanowi współczesną, osadzoną w konkretnych realiach przyrodniczo-historycznych, prezentację tej próby. Przedmiotem podstawowym (głównym) dla zaproponowanej metafory jest bluszcz pospolity (Hedera helix), a przedmiotem wtórnym jest nawyk / nałóg. Metafora została umieszczona i omówiona w kontekście dziewiętnastowiecznego Zespołu pałacowo-parkowego w Wodzisławiu Śląskim-Kokoszycach.