Lux ex Silesia – Droga Krzyżowa Zygmunta Brachmańskiego w Archikatedrze Chrystusa Króla w Katowicach - Giełdoń - Paszek, Aleksandra (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2026)
W artykule omówiono jedno z najważniejszych dzieł śląskiego rzeźbiarza Zygmunta Brachmańskiego – Drogę krzyżową w Archikatedrze Chrystusa Króla w Katowicach. Przywołano kontekst tego typu przedstawień, przeanalizowano ich kształt artystyczny. W tekście scharakteryzowano sylwetkę niedawno zmarłego twórcy, autora ponad 50 realizacji rzeźbiarskich o charakterze sakralnym na terenie Śląska, nagrodzonego w 2024 r. zaszczytnym tytułem Lux et Silesia.