Papieskie dokumenty "Altitudo" (1537), "Romani Pontificis (1571) i "Populis" (1585) oraz ich wpływ na doktrynę i praktykę dotyczącą małżeństwa nie ochrzczonych - Świaczny, Seweryn (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2001)
.