Imię świętego Jacka na rzymskich tablicach - Nocoń, Arkadiusz (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2026)
Artykuł podejmuje problematykę rzymskich inskrypcji zawierających imię św. Jacka Odrowąża – zagadnienia dotychczas niemal całkowicie pomijanego w badaniach naukowych. W rezultacie kwerendy przeprowadzonej in situ autor zebrał, zweryfikował i po raz pierwszy przełożył na język polski prawdopodobnie wszystkie tablice pamiątkowe odnoszące się do polskiego dominikanina. Ważnym rezultatem tych badań jest także identyfikacja dwóch kaplic dedykowanych św. Jackowi – w bazylice Santa Maria degli Angeli e dei Martiri oraz w kościele Santa Maria del Suffragio – które nie były dotąd uwzględniane w polskich opracowaniach dotyczących Rzymu. Analiza zebranego materiału ukazuje szeroki i długotrwały charakter kultu św. Jacka w Wiecznym Mieście, podtrzymywanego zarówno przez dominikanów, jak i przedstawiciele hierarchii kościelnej oraz fundatorów świeckich. Przejawem żywotności tego kultu jest także fakt, że imię polskiego świętego nadawano dzieciom we Włoszech jeszcze sto lat po jego kanonizacji (por. imię fundatora kaplicy św. Jacka w kościele Santa Maria del Suffragio). Inskrypcje – dotąd marginalizowane w studiach nad historią kultu św. Jacka – stanowią tym samym cenne źródło poznawcze, ukazujące jego wielowymiarowy charakter.