O procesach prawotwórczych w Kościele - Sobański, Remigiusz (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 1987)
Processus legislativi in Ecclesia enucleari conantur. In luce ponitur evolutio iuris ecclesialis ab Ecclesia primaeva usque ad codices saeculi currentis. Qualitas iuris non ab eius forma magis vel minus evoluta nec ab eius adaptatione ad ius status, sed ab eius cohaerentia cum conscientia ecclesiali dependet. Connexus iuris Ecclesiae cum praxi fidei demonstratur attento influxu momentorum internorum externorumque. Considerantur etiam factores nexum iuris cum fide vitaque interna Ecclesiae velantes. Canonibus 96 et 204 § 1 comparationeque eorum illustratur quomodo eventus ecclesiales — qui eventus fidei sunt — iure comprehendi conantur.