Dzieje Pszowa jako mikroregionu górnośląskiego życia parafialnego, pamiętniczego i narodowego - Maroń, Franciszek (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 1976)
Aditum aperiunt fundamenta paroečiae Pszów tempore secundi dimidii XIII saeculi. Sequuntur descriptiones: 1) status religiosi et rerum familiarium aetate post reformationem sacrorum vocatam, 2) originis oppidi Pszów tamquam monumenti B.M.V. visitandi, 3) tentationis transformandi paroečiae in praelaturam monasterialem, 4) progressionis vitae religiosae et gentilis, 5) contentationis incolumitatis cultus religiosi et gentilis. Denique adumbratur Pszów praesentis aetatis.