Parafia górnośląska w pierwszym ćwierćwieczu XVIII w. - Maroń, Franciszek (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 1972)
Ex adhuc ineditis protocollis visitationum episcopalium, peractis annis 1719 et 1720 et depositis in tabulariis partim Curiae Metropolitanae Cracoviensis, partim Curiae Archiepiscopalis Wratislaviensis, descripsimus omnia ad curam animarum pertinentia in paroeciis limitatis anno 1925 per erectionem dioecesis Katowicensis. Peropportune accidit, ut annis 1719 et 1720, id est post interitum contreformationis et annis proximis ante bella silesiaca, secantia Silesiam in partem „prussicam” et „austriacam”, non modo episcopus auxiliaries Elias Daniel de Sommerfeld, qui mandato habuit ab episcopo-ordinario wratislaviensi Francisco Ludovico de Neuburg, sed etiam canonicus cathedralis et doctor utriusque iuris Dominicus Lachman, mandatarius episcopi-ordinarii cracoviensis Constantini Feliciani in Szaniawy Szaniawski ultima vice ante permutationes politicas visitationem in decanatibus Silesiacis peregissent. Universum commentarium distribuimus in tres partes terrestres fere eiusdem amplitudinis: 1) Silesiam Tessinensem, 2) decanatus silesiaci pertinentes ad dioecesim wratislaviensem, 3) decanatus bythomiensen et plessensem, pertinentes ad episcopatum cracoviensem. Descriptis proprietatibus paroeciarum decanatuumque contentionem fecimus quoad statum curae animarum in istis regionibus et dioecesibus.