Eucharystia w pismach s. Wandy Boniszewskiej CSA - Damazyn, Michał (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2021)
Wanda Boniszewska należy do najbardziej rozpoznawalnych mistyczek polskich XX w. Publikacja w 2016 r. całości jej pism duchowych otwiera drogę do pogłębionej analizy jej duchowości, w której Eucharystia znajduje poczesne miejsce. Komunia św. była jej codzienną praktyką, ale i realnym wzmocnieniem zarówno w walce z szatanem, jak i znoszeniu cierpień cielesnych i duchowych. Notowała też wizje pojawiające się w czasie, gdy uczestniczyła we mszy św. lub adorowała Najświętszy Sakrament oraz te, które były odniesieniem do męki Jezusa. Miłość do Chrystusa przejawiała się u niej jako pragnienie zjednoczenia się z „Więźniem Miłości w Tabernakulum” oraz wynagrodzenia Mu za zniewagi, jakich dopuszczają się kapłani i osoby konsekrowane. Tekst stanowi analizę tylko tych zapisów Dziennika Wandy Boniszewskiej, które mają odniesienie do Eucharystii.