Posługa kapelana w domu pomocy społecznej - Gwoździewicz, Tomasz (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2021)
Dom pomocy społecznej jest instytucją, która zapewnia całościową opiekę osobom starszym, chorym, niepełnosprawnym fizycznie lub psychicznie. W opiekę tę wpisuje się posługa kapelana, który troszczy się o życie duchowe mieszkańców, spełniając posługę duszpasterską na terenie placówki. Należy do niej sprawowanie sakramentów, a także szereg inicjatyw, które mają przybliżyć do Boga mieszkańców placówki, personel, a także rodziny przebywających w domu pomocy społecznej. Posługa kapelana jest niezwykle ważna we współczesnym świecie, stanowi nie tylko sposób holistycznego wypełniania opieki nad mieszkańcami, ale nade wszystko okazję do ewangelizacji świata, którą podejmuje Kościół.