Teresa Micewicz (1919-2009) – lektor, lingwista, autor i tłumacz literatury religijnej - Czech, Alojzy (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2022)
Była lektorem języka angielskiego w Wyższej Szkole Ekonomicznej w Katowicach, Uniwersytecie Warszawskim oraz Akademii Teologii Katolickiej w Warszawie przez ponad pół wieku (1951-2003). Próbowała początkowo twórczo pracować na polu lingwistyki stosowanej. Zasłynęła jednakże jako autor oraz tłumacz literatury religijnej, kierując swoje dzieła autorskie i liczne przekłady z języka angielskiego oraz francuskiego na wspieraniu ruchu odnowy charyzmatycznej, promowania dzieła św. Teresy z Lisieux oraz bł. Karola de Foucauld, którego ideę„małych braci” wspierała, zakładając i przewodząc Fraterni Jezus Caritas w Polsce. Jej dokonania i postawa są znaczące dla współczesnego katolicyzmu, dlatego warto je przypominać, upowszechniać i naśladować.