Jürgen Egyptien: Oświęcim im Mai - Rduch, Robert (Wortfolge. Szyk Słów, 2017)
Tłumaczenie wiersza Jürgena Egyptiena (ur. 1955), literaturoznawcy, krytyka literackiego, poety, laureata Nagrody im. Eriki Burkart (1991). Wiersz został opublikowany w zbiorze In der Sprache Zwie w 2005 roku. Na życzenie autora została poprawiona pisownia nazwy Oświęcim.