Zalążki ustroju ludowodemokratycznego w powojennej Czechosłowacji - Mosný, Peter (Z Dziejów Prawa [czasopismo zamknięte], 2020)
Publikacja podejmuje problematykę słowackiego ruchu oporu w kraju i za gra- nicą w czasie drugiej wojny światowej, dotyczącą form reżimu funkcjonującego w powojennej Republice Czechosłowackiej. Oprócz poglądów o konsekwentnym odradzaniu się państwa pra- wa w Czechosłowacji przed układem monachijskim, funkcjonował również pomysł modyfikacji reżimu Czechosłowackiej Republiki Socjalistycznej na drodze transformacji, który pod silnym wpływem Związku Radzieckiego przybrał formę ustroju ludowodemokratycznego.