Opublikowane: 2016-10-01

Nielojalne szable? O badaniu zaplecza prezydenta miasta in spe za pomocą zmodyfikowanej metody AHP

Maciej Drzonek

Abstrakt

Disloyal followers? About the study on political base of the mayor in spe using modified method of AHP

W artykule zawarto część wyników badań preferencji politycznych kandydatów do rady miasta w Szczecinie. Badanie ankietowe zostało wykonane tuż przed wyborami samorządowymi w 2014 roku. Głównym celem publikowanej tutaj części wyników było określenie stosunku kandydatów na radnych do rywalizacji na prezydenta Szczecina. Analiza koncentruje się na kwestiach potencjalnych atrybutów prezydenta, takich jak: dotychczasowe osiągnięcia, kompetencje osobowe, wizerunek, przynależność partyjna oraz program działania w przyszłości. Ponadto skoncentrowano się również na preferencjach wobec pretendentów do fotela prezydenckiego: porównano odpowiedzi na pytanie, kto byłby lepszym prezydentem Szczecina. W badaniach wykorzystano zmodyfikowaną metodę AHP. Po pierwsze, jej modyfikacja, określona jako metoda ważenia preferencji wyboru, pokazała, że Piotr Krzystek (prezydent Szczecina od 2006) był najbardziej preferowanym kandydatem na prezydenta w 2014 roku - większość respondentów z partyjnych komitetów wyborczych wskazywała właśnie jego jako kandydata drugiego wyboru. Po drugie, analiza pokazała, że każdy komitet wyborczy miał nielojalnych zwolenników.

 

Key words:

mayor, political preferences, AHP, method of weighting the selection preferences, local elections

Pobierz pliki

Zasady cytowania

Drzonek, M. (2016). Nielojalne szable? O badaniu zaplecza prezydenta miasta in spe za pomocą zmodyfikowanej metody AHP. Political Preferences, (12). Pobrano z https://journals.us.edu.pl/index.php/PP/article/view/4788

Nr 12 (2016)
Opublikowane: 2016-12-01


eISSN: 2449-9064
Ikona DOI 10.31261/polpre

Wydawca
Centrum Innowacji, Transferu Technologii i Rozwoju Fundacja Uniwersytetu Śląskiego

Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.