Opublikowane: 2023-11-03

GMO – nadzieja czy droga do zatracenia?

Barbara Wójcikowska , Katarzyna Suchańska

Abstrakt

Stosowanie genetycznie modyfikowanych mikroorganizmów (GMM), jak i produkowanych przez nie związków chemicznych, ma ciche powszechne przyzwolenie. Produkowanie żywności z wykorzystaniem genetycznie modyfikowanych organizmów (GMO), głównie roślin, spotyka się natomiast z głośnym sprzeciwem. Jedni twierdzą, że żywność GMO jest szkodliwa i nie powinno się spożywać produktów sygnowanych tym oznaczeniem, inni z kolei wierzą, że dzięki genetycznie modyfikowanej żywności można uczynić wiele dobrego – zmniejszyć głód w krajach ogarniętych skrajnym niedostatkiem oraz poprawić poziom życia w krajach ubogich. Jakie w rzeczywistości płyną korzyści ze stosowania GMO i czy niesie ono ze sobą zagrożenia?

Słowa kluczowe:

GMO , żywność , zdrowie , inżynieria genetyczna

Zasady cytowania

Wójcikowska, B., & Suchańska, K. (2023). GMO – nadzieja czy droga do zatracenia?. No Limits, (2(8), 14–15. Pobrano z https://journals.us.edu.pl/index.php/no_limits/article/view/16256

Nr 2(8) (2023)
Opublikowane: 2023-11-03


ISSN: 2719-2830
eISSN: 2719-2849

Wydawca
Uniwersytet Śląski w Katowicach | University of Silesia in Katowice

Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.