Opublikowane: 2022-11-08

TERRORYZM OD KUCHNI

Tomasz Grząślewicz , Karolina Wojtasik

Abstrakt

Terroryzm jest metodą działania, a radykalizacja, która może prowadzić do przemocy, niekoniecznie jest związana z ideologią czy religią muzułmańską. I choć za większość zamachów, o których dowiadujemy się z mediów, odpowiadają islamistyczne organizacje terrorystyczne, takie jak Al-Ka’ida czy Państwo Islamskie, to na przykład za zamachami w Norwegii w 2011 roku stał prawicowy ekstremista Anders Breivik, blondyn o niebieskich oczach. Artykuł poświęcony jest analizie motywacji i sposobowi postępowania zamachowców.

Zasady cytowania

Grząślewicz, T., & Wojtasik, K. (2022). TERRORYZM OD KUCHNI. No Limits, (2(6), 22–25. https://doi.org/10.31261/no_limits.2022.6.07

Cited by / Share

Nr 2(6) (2022)
Opublikowane: 2022-11-08


ISSN: 2719-2830
eISSN: 2719-2849

Wydawca
Uniwersytet Śląski w Katowicach | University of Silesia in Katowice

Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.