Les corps comestibles : la nourriture et le corps féminin dans Le Sari vert et Manger l’autre d’Ananda Devi


Abstrakt

Cet article propose d’aborder la description des corps féminins ainsi que la nourriture dans deux œuvres d’Ananda Devi, Le sari vert et Manger l’autre. Les corps des femmes et la nourriture possèdent dans ces œuvres une relation étroite au point où la nourriture est souvent employée pour décrire ces corps féminins, les ramenant à un élément que l’on consomme puis évacue. Pour les femmes du Sari vert et Manger l’autre, la nourriture est tare, insulte mais aussi échappatoire et rébellion. Ce faisant, nous verrons comment cette lecture alimentaire des corps ramène les femmes à une vision d’objet, de bien de consommation et les destitue de leur identité.


Balzac, H. (1846). OEuvres complètes de M. de Balzac : La comédie humaine. Paris, Bibliophiles de l’originale.

Barthes, R. (1961). Pour une psycho-sociologie de l’alimentation contemporaine. Annales, 16(5), 977‒986.

Barthes, R. (2005). Mythologies. Paris, Seuil, coll. « Points Essais ».

Beauvoir, S. de (1949). Le deuxième sexe (tome I). Paris, Gallimard.

Cixous, H. (2010). Le Rire de la Méduse et autres ironies. Paris, Galilée.

Devi, A. (1997). L’Arbre fouet. Paris, L’Harmattan.

Devi, A. (2009). Le Sari vert. Paris, Gallimard.

Devi, A. (2018). Manger l’autre. Paris, Gallimard.

Fumey, G. (2007). Penser la géographie de l’alimentation. Bulletin de l’association des géographes français, 1, 35‒44.

Le Fourn, M. (2013). La rencontre de l’aliment, aliment de rencontre et représentations : comment questionner la construction du moi au travers de l’alimentation. Cliniques, 6(2), 205‒214.

Lévi-Strauss, Cl. (2004). Le triangle culinaire. Food and History, 2(1), 7‒20.

Musset, M. (2010). Nourriture en littérature, une approche interdisciplinaire. Les cahiers Robinson, 27, 1‒4.

Sergent, J. (2005). Les mots à la bouche : nourriture et littérature font-elles bon ménage ? Entre les lignes, 1(2), 18‒25.


Opublikowane : 2022-06-15


PouzergueM. (2022). Les corps comestibles : la nourriture et le corps féminin dans Le Sari vert et Manger l’autre d’Ananda Devi. Romanica Silesiana, 21(1), 1-11. https://doi.org/10.31261/RS.2022.21.09

Marie Pouzergue 
Université de Montréal  Kanada
https://orcid.org/0000-0001-6220-383X




Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 4.0 Miedzynarodowe.

Właściciele praw autorskich do nadesłanych tekstów udzielają Czytelnikowi prawa do korzystania z dokumentów pdf zgodnie z postanowieniami licencji Creative Commons 4.0 International License: Attribution-Share-Alike (CC BY-SA 4.0). Użytkownik może kopiować i redystrybuować materiał w dowolnym medium lub formacie oraz remiksować, przekształcać i wykorzystywać materiał w dowolnym celu.

1. Licencja

Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego zapewnia natychmiastowy otwarty dostęp do treści swoich czasopism na licencji Creative Commons BY-SA 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/). Autorzy publikujący w tym czasopiśmie zachowują wszelkie prawa autorskie i zgadzają się na warunki wyżej wymienionej licencji CC BY-SA 4.0.

2. Oświadczenie Autora

Autor deklaruje, że artykuł jest oryginalny, napisany przez niego (i współautorów), nie był wcześniej publikowany, nie zawiera stwierdzeń niezgodnych z prawem, nie narusza praw innych osób, jest przedmiotem praw autorskich, które przysługują wyłącznie autorowi i jest wolny od wszelkich praw osób trzecich, a także, że autor uzyskał wszelkie niezbędne pisemne zgody na cytowanie z innych źródeł.

Jeśli artykuł zawiera materiał ilustracyjny (rysunki, zdjęcia, wykresy, mapy itp.), Autor oświadcza, że wskazane dzieła są jego dziełami autorskimi, nie naruszają niczyich praw (w tym osobistych, m.in. prawa do dysponowania wizerunkiem) i posiada do nich pełnię praw majątkowych. Powyższe dzieła udostępnia jako część artykułu na licencji „Creative Commons Uznanie autorstwa-Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe”.

UWAGA! Bez określenia sytuacji prawnej materiału ilustracyjnego oraz załączenia stosownych zgód właścicieli majątkowych praw autorskich publikacja nie zostanie przyjęta do opracowania redakcyjnego. Autor/autorka oświadcza równocześnie, że bierze na siebie wszelką odpowiedzialność w przypadku podania nieprawidłowych danych (także w zakresie pokrycia kosztów poniesionych przez Wydawnictwo UŚ oraz roszczeń finansowych stron trzecich).

3. Prawa użytkownika

Zgodnie z licencją CC BY-SA 4.0 użytkownicy mogą udostępniać (kopiować, rozpowszechniać i przekazywać) oraz adaptować (remiksować, przekształcać i tworzyć na podstawie materiału) artykuł w dowolnym celu, pod warunkiem, że oznaczą go w sposób określony przez autora lub licencjodawcę.

4. Współautorstwo

Jeśli artykuł został przygotowany wspólnie z innymi autorami, osoba zgłaszająca niniejszy formularz zapewnia, że została upoważniona przez wszystkich współautorów do podpisania niniejszej umowy w ich imieniu i zobowiązuje się poinformować swoich współautorów o warunkach tej umowy.

Oświadczam, że w przypadku nieuzgodnionego z redakcją i/lub wydawcą czasopisma wycofania przeze mnie tekstu z procesu wydawniczego lub skierowania go równolegle do innego wydawcy zgadzam się pokryć wszelkie koszty poniesione przez Uniwersytet Śląski w związku z procedowaniem mojego zgłoszenia (w tym m.in. koszty recenzji wydawniczych).