Proces recenzji

1. Redakcja przyjmuje tylko teksty dotąd niepublikowane i niezłożone do publikacji w innym czasopiśmie. W przypadku tłumaczeń należy podać w tekście stosowny przypis, odsyłający do tekstu oryginalnego.
2. Pierwszej oceny nadesłanego tekstu dokonuje Redakcja, która podejmuje decyzję o jego przyjęciu lub odrzuceniu. Odrzucane są teksty o niskiej jakości naukowej lub nie odpowiadające profilowi czasopisma. Po przyjęciu tekstu Redakcjakieruje go do dwóch niezależnych recenzentów, afiliowanych w jednostce innej niż Autor pracy, zaś w przypadku wpłynięcia dwóch wzajemnie wykluczających się opinii może powołać do oceny trzeciego recenzenta.
3. Kryteria oceny nadsyłanych tekstów zostały określone w formularzu recenzyjnym, który jest udostępniony w formie pliku .doc na stronie internetowej czasopisma.
4. Proces recenzji odbywa się zgodnie z modelem „double-blind review process”, co oznacza, że Recenzenci i Autorzy nie znają swojej tożsamości.
5. Recenzenci są zobowiązani do poufności, wykonania rzetelnej, niestronniczej i terminowej recenzji oraz poinformowania Redakcji o możliwym konflikcie interesów; za konflikt interesów uznaje się: pokrewieństwo (do drugiego stopnia), związek małżeński, współautorstwo prac, współpracę w ramach jednego projektu badawczego, zatrudnienie w tej samej instytucji.
6. Każda recenzja powinna kończyć się jednoznaczną rekomendacją.
7. Skład Rady Recenzentów jest podany na stronie internetowej czasopisma. W uzasadnionych przypadkach Redakcja powołuje recenzentów spoza Rady. Lista recenzentów współpracujących jest aktualizowana raz w roku.
8. Redakcja nie podaje do publicznej wiadomości nazwisk Recenzentów oceniających poszczególne przyczynki.

9. O ostatecznym przyjęciu tekstu do druku decyduje Redakcja.

Formularz recenzji [DOC]

Formularz recenzji [PDF]

Nr 8 (2024)
Opublikowane: 2024-12-18



eISSN: 2544-4093
Logo DOI 10.321261/WSS

Wydawca
Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego | University of Silesia Press

Licencja CC

Licencja CC BY-SA

Ta strona używa pliki cookie dla prawidłowego działania, aby korzystać w pełni z portalu należy zaakceptować pliki cookie.