Aditya, Sanprit, Stephen Jaspin, and Mahendran Radhakrishnan. „Utilization of eggshell waste in calcium – fortified foods and other industrial applications: A review”. Trends in Food Science & Technology, 115 (2021): 422–432.
Google Scholar
Al-Bahry, Saif, Mahmoud Ibrahim, Elshafie Abdulkader, Al-Harthy Asila, Al-Ghafri Sanha, Al-Amri Issa, and Alkindi Abdulaziz. „Bacterial flora and antibiotic resistance from eggs of green turtles Chelonia mydas: An indication of polluted effluents”. Marine Pollution Bulletin, 58 (2009): 720–725. Accessed June 7, 2021. https://doi.org/10.1016/j.marpolbul.2008.12.018.
Google Scholar
Andersen, Catherine J. „Bioactive Egg Components and Inflammation”. Nutrients, 7(9) (2015): 7889–7913. Accessed February 12, 2021. https://doi.org/10.3390/nu7095372.
Google Scholar
Balcerkiewicz, Monika, i Zuzanna Bartz. „Pozostałości substancji aktywnych w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego”. Farmacja Współczesna, 9 (2016): 136–142. Access July 21, 2021. https://www.akademiamedycyny.pl/wp-content/uploads/2017/02/Farmacja_3_2016_05.pdf.
Google Scholar
Bestman, Monique. „Lessons Lenart – Agroforestry for organic and free-range egg production in the Netherlands”. Agroforward Agroforestry for Europe (2017): 1–14.
Google Scholar
Biernacka, Elżbieta. „Muzea i skanseny rolnicze w służbie turystyki”. Problemy Turystyki i Rekreacji, 3 (2013): 56.
Google Scholar
Błaszczyk, Alfred, i Alina Matuszak-Flejszman,. „Możliwości wykorzystania odpadów ze skorupek jaj w gospodarce o obiegu zamkniętym”. W Towaroznawstwo w badaniach i praktyce – Nauki o zarządzaniu i jakości wobec wyzwań zrównoważonego rozwoju, red. Renata Salerno-Kochan, 89–92. Radom: Sieć Badawcza Łukasiewicz – Instytut Technologii Eksploatacji, 2019.
Google Scholar
Buczyłko, Krzysztof. „Nie tylko alergeny. Jajo kurze”. Alergia (2014): 1–11.
Google Scholar
Cegielska-Radziejewska, Renata, Tomasz Szablewski, Kamila Bochna, Agata Lasik, i Łukasz Tomczyk. „Preferencje konsumentów jaj w Wielkopolsce i wybranym regionie Holandii”. W Żywność dla świadomego konsumenta, red. Krzysztof Melski, Dorota Walkowiak-Tomczak, 64–65. Poznań: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, 2016.
Google Scholar
Christians, Julian K. „Avian egg size: variation within species and inflexibility within individuals”. Biological reviews, 77(1) (2002): 1–26.
Google Scholar
Church, Samuel H., Seth Donoughe, Bruno de Medeiros, and Cassandra Extavour. „A data set of egg size and shape from more than 6,700 insect species”. Nature, 6, 104 (2019): 1–11.
Google Scholar
Cieślik, Iwona, i Władysław Migdał. „Aminy biogenne w żywności”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLIV, 4 (2011): 1087.
Google Scholar
Cortes, Victor A., Dolores Busso, Alberto Maiz, Antonio Arteaga, Flavio Nervi, and Attilio Rigotti. „Physiological and pathological implications of cholesterol”. Frontiers in Bioscience, 19 (2014): 416–428.
Google Scholar
Cuthill, Innes, William Allen, Kevin Arbuckle, Barbara Caspers, George Chaplin, Mark Hauber, Geoffrey Hill, Nina Jabłoński, Chris Jiggins, Almut Kelber, Johanna Mappes, Justin Marshall, Richard Merril, Daniel Osorio, Richard Prum, Nicholas Roberts, Alexander Roulin, Hannah Rowland, Thomas Sherratt, John Skelhorn, Michael Speed, Martin Stevens, Mary Caswell Stoddard, Devi Stuart-Fox, Laszlo Talas, Elizabeth Tibbetts, and Tim Caro. „The biology of color”. Science, 357, 6350 (2017).
Google Scholar
Donadelli, Renan A., Cassie K. Jones, and Scott Beyer. „The amino acid composition and protein quality of various egg, poultry meal by products, and vegetable proteins used in the production of dog and cat diets”. Poultry Science, 98(3) (2019): 1371–1378.
Google Scholar
Dzięcioł, Anna, Beata Sińska, i Hanna Kunachowicz. „Konsumenci a rynek żywności wzbogacanej”. Przemysł Spożywczy, t. 61, nr 6 (2007): 26–27. Accessed April 14, 2021. http://yadda.icm.edu.pl/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-article-LOD1-0007-0057.
Google Scholar
Elikn, Robert. „Reducing shell egg cholesterol content. I. Overview, genetic approaches, and nutritional strategies”. World’s Poultry Science Journal, 62(4) (2006): 665–687.
Google Scholar
Goetting, Valerie, Kathryn Lee, and Lisa Tell. „Pharmacokinetics of veterinary drugs in laying hens and residues in eggs: a review of the literature”. Journal of Veterinary Pharmacology and Therapeutics, 34(6) (2011): 1365–2885. Accessed April 10, 2021. https://doi.org/10.1111/j.1365-2885.2011.01287.x.
Google Scholar
Gunia-Krzyżak, Agnieszka, Aleksandra Sowa, Kamil Piska, Dorota Żelaszczyk, i Henryk Marona. „Zaskakujące i niezwykłe składniki współczesnych kosmetyków”. Farmacja Polska, t.77, nr 5 (2021): 287–295.
Google Scholar
Hau, Jann, and Coenraad FHendriksen. „Refinement of Polyclonal Antibody Production by Combining Oral Immunization of Chickens with Harvest of Antibodies from the Egg Yolk”. ILAR Journal, 46(3) (2005): 294–299.
Google Scholar
Herron, Lissa R., Clare Pridans, Matthew Turnbull, Nikki Smith, Simon Lilico, Adrian Sherman, Hazel Gilhooley, Martin Wear, Dominic Kurian, Grigorios Papadakos, Paul Digard, David Hume, Andrew Gill, and Helen M. Sang. „Chicken bioreactor for efficient production of functional cytokines”. BMC Biotechnology, vol. 18 no. 82 (2018): 82. Accessed May 18, 2021. https://doi.org/10.1186/s12896-018-0495-1.
Google Scholar
Høvik Hansen, Geir, and Jan A. Olafsen. „Bacterial Colonization of Cod (Gadus morhua L.) and Halibut (Hippoglossus hippoglossus) Eggs in Marine Aquaculture”. Applied and Environmental Microbiology, 116 (1989): 1435–1446.
Google Scholar
Iannotti, Lora, Chessa Lutter, David Bunn, and Christine Stewart. „Eggs: the uncracked potential for improving maternal and young child nutrition among the world’s poor”. Nutrition Reviews, 72(6) (2014): 355–368.
Google Scholar
Jachimowicz, Maria, i Teresa Szymczyk. „Biologiczna rola kwasów sialowych”. Postępy Biochemii, t. 17 no. 4 (1971): 551–560. Accessed May 10, 2021. http://rcin.org.pl/Content/24749/PDF/WA488_23850_P939_T17-z4-PB.pdf.
Google Scholar
Jarosz, Marta. „Ochrona zwierząt w Polsce na przestrzeni dziejów”. Wiadomości Zootechniczne, LIV, 3 (2016): 110–118.
Google Scholar
Johnson, Paul W., John Sieburth, Akella Sastry, C.R. Arnold, and Maxwell S. Doty. „Leucothrix mucor infestation of benthic crustacea, Fish eggs, and tropical alga”. Limnology and Oceanography, 16(6) (1971): 962–968. Accessed May 20, 2021. https://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.540.5160&rep=rep1&type=pdf.
Google Scholar
Jankowski, Jan. Hodowla i użytkowanie drobiu. Warszawa: Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 2012.
Google Scholar
Kapusta, Franciszek. „Produkcja i zużycie jaj w Polsce – ocena samowystarczalności”. Polityki Europejskie, Finanse i Marketing, 11(60) (2014): 67.
Google Scholar
Karkoszka, Marta, Klaudia Banach, Artur Beberok, i Dorota Wrześniok. „Piękno w tabletce – wiedza społeczeństwa na temat nutraceutyków”. Farmacja Polska, 76(5) (2020): 239–249.
Google Scholar
Kijowski, Jacek, Grzegorz Leśnierowski, i Renata Cegielska-Radziejewska. „Jaja cennym źródłem składników bioaktywnych”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 5(90) (2013): 29–41. Accessed July 7, 2021. http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.ekon-element-000171283353.
Google Scholar
Kłos, Jan. „Zjawisko zdrowego stylu życia we współczesnym społeczeństwie polskim” [praca doktorska, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Poznań 2014].
Google Scholar
„Komunikat z badań. Postawy wobec zwierząt”. Centrum Badania Opinii Społecznej. CBOS, 112 (2018): 3–5.
Google Scholar
Kondrat, Kazimierz. „Kuchnia jako sztuka przekazywania tradycji kulturowej, idee, wartości, rozwiązania praktyczne. Tradycje kulturowe i kulinarne w Polsce”. Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Turystyki i Języków Obcych w Warszawie. Turystyka i Rekreacja, 15(1) (2015): 5–15.
Google Scholar
Kościołek, Aneta, Magdalena Hartman, Katarzyna Spiołek, Justyna Kania, i Katarzyna Pawłowska-Góral. „Ocena stanu wiedzy uczniów szkół policealnych na temat dodatków do żywności”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLV, 3 (2012): 1055–1059.
Google Scholar
Kowalik, Michał. „Malowane woskiem – tradycyjna i współczesna pisanka krzczonowska”. Zeszyty Wiejskie, 27 (2021): 255–274.
Google Scholar
Kowaliszyn, Bogna, Beata Sitkowska, i Sławomir Mroczkowski. „Wiedza i przekonania konsumentów na temat jaj kurzych”. Przegląd Hodowlany, 7 (2012): 28–29.
Google Scholar
Kozirok, Witold, Anna Baumgart, i Ewa Babicz-Zielińska. „Postawy i zachowania konsumentów żywności prozdrowotnej”. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLV, 3 (2012): 1030–1034.
Google Scholar
Kwasek, Mariola. Tendencje w spożyciu żywności w krajach rozwijających się na tle rozwoju społeczno-gospodarczego. Warszawa: Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa (2009): 53.
Google Scholar
Lechowska, Jadwiga, i Anna Augustyńska-Prejsnar. „Ocena preferencji zakupu przez młodych konsumentów jaj wzbogaconych kwasami Omega-3”. Inżynieria Żywności. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2 (2019): 39–41.
Google Scholar
Leeming, David A. „Cosmic Egg”. Encyclopedia of Psychology and Religion (2013): 397–398.
Google Scholar
Lilico, Simon G., Michael J. McGrew, Adrian Sherman, and Helen M. Sang. „Transgenic chickens as bioreactors for protein-based drugs”. Drug Discovery Today, 10(3) (2005): 191–196.
Google Scholar
Lipka, Jan. O jajku prawie wszystko, czyli o wielkim dziele sztuki na małej skorupce. Opole: Wydawnictwo Nowik, 2005.
Google Scholar
Litwińczuk, Zygmunt. „Zwierzęta w życiu człowieka”. Przegląd Hodowlany, 5 (2013): 17–18.
Google Scholar
Lokaewmanee, Kanda, Koh-en Yamauchi, Tsunomu Komori, and Keiko Saito. „Effects on egg yolk colour of paprika combined with marigold flower extract”. Italian Journal of Animal Science, 9(4) (2010): 356–359. Access February 21, 2021. https://doi,org/10.4081/ijas.2010.e67.
Google Scholar
Luo, Jie, Hongyuan Yang, and Bao-Liang Song. „Mechanisms and regulation of cholesterol homeostasis”. Nature Reviews Molecular Cell Biology, 21 (2020): 225–245.
Google Scholar
Magnino, Simone, Pierre Colin, Eduardo Dei-Cas, Mogens Madsen, Jim McLauchlin, Karsten Nöckler, Miguel Prieto Maradona, Eirini Tsigarida, Emmanuel Vanopdenbosch, and Carlos Van Peteghem. „Biological risks associated with consumption of reptile products”. International Journal of Food Microbiology, 134 (3) (2009): 164–175. Accessed September 15, 2021. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168160509003341?via%3Dihub.
Google Scholar
Martyka, Rafał, i Ewa Śliwińska. „Różnorodność kształtu ptasich jaj – przyczyny i konsekwencje”. Chrońmy Przyrodę Ojczystą, 77 (2021): 28.
Google Scholar
Nerome, Kuniaki, Hideaki Kumihashi, Reiko Nerome, Yasuaki Hiromoto, Yukiko Yokota, Ryuzo Ueda, Katsuhiko Omoe, and Masatoshi Chiba. „Evaluation of immune responses to inactivated influenza vaccines prepared in embryonated chicken eggs and MDCK cells in a Mouse model”. Developments in biological standarization, 73(4) (1999): 53–63.
Google Scholar
Nowicki, Bolesław, Stanisław Jasek, Janusz Maciejowski, Piotr Nowakowski, i Edward Pawlina. Rasy zwierząt gospodarskich, 164–170. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2011.
Google Scholar
Oliveira, Daiana A., Patrícia Benelli, and Edna R. Amante. „A literature review on adding value to solid residues: egg shells”. Journal of Cleaner Production, 46 (2013): 42–47.
Google Scholar
Ostrowska, Barbara E., i Marcin M. Chrzanowski. „Nowy, wspaniały i dostępny świat”. Polonistyka. Innowacje, 15 (2022): 159.
Google Scholar
Pan, Lang, Lu Chen, Yuanjie Pang, Yu Guo, Pei Pei, Huaidong Du, Ling Yang, Iona Millwood, Robin Walters, Yiping Chen, Weiwei Gong, Junshi Chen, Canqing Yu, Zhengming Chen, and Liming Li. „Association of egg consumption, metabolic markers, and risk of cardiovascular diseases: A nested case-control study”. Biochemical and Chemical biology, Epidemiology and Global Health (2022): 1–14.
Google Scholar
Piątkowska, Marta. „Dozwolone, niedozwolone, zakazane… Jak to właściwie jest z lekami dla kur niosek?” Życie Weterynaryjne, 91(12) (2016): 936–938.
Google Scholar
Piech, Karolina. „Głupota, amoralność i regres społeczny – czyli o ochronie praw zwierząt w Polsce w stosunku do innych państw Unii Europejskiej”. Przegląd Europejski, 2(6) (2020): 211–216.
Google Scholar
Plutzky, Jorge. „Managing Your Cholesterol. Lifestyle habits and medications to Lower your risk of hearth disease”. Special Helath Report. Harvard Medical School (2019): 1–53.
Google Scholar
Preston F.W. „The shapes of birds’ eggs: mathematical aspects”. Ornithology, 85(3) (1968): 454–463.
Google Scholar
Rainwater, Thomas R., Blakely Adair, Steven Platt, Todd Anderson, George Cobb, and Scott McMurry. „Mercury in Morelet’s Crocodile Eggs from Nothern Belize”. Archives of Enviromental Contamination and Toxicology, 42 (2002): 319–324. Access May 12, 2021. https://doi.org/10.1007/s00244-001-0020-7.
Google Scholar
Rewendra, Reynetha D.S., Chang Aisha, Aulanni’am Chi-I, Ho-Hsien Chen, Tzou-Chi Huang, and Jue-Liang Hsu. „A novel angiotensin converting enzyme inhibitory peptide derived from proteolytic digest of Chinese soft-shelled turtle egg white proteins”. Journal of Proteomics, 94 (2013): 359–369. Accessed July 12, 2021. https://doi.org/10.1016/j.jprot.2013.10.006.
Google Scholar
Roe, John H., Nathan Sill, Michael Columbia, and Frank Paladino. „Trace metals in eggs and hatchlings of Pacific Latherback Turtles (Dermochelys coriacea) Nesting AT Playa Grande, Costa Rica”. Chelonian Conservation and Biology, 10(1) (2011): 3–9. Accessed October 25, 2021. https://doi.org/10.2744/CCB-0837.1.
Google Scholar
Roliński, Zbigniew. Farmakologia i farmakoterapia weterynaryjna, 340–342, 455. Warszawa: Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 2008.
Google Scholar
Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 15 lutego 2010 r. w sprawie wymagań i sposobu postępowania przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich, dla których normy ochrony zostały określone w przepisach Unii Europejskiej. Dz.U. Nr 56 poz. 344.
Google Scholar
Rudnicki-Sipayłło, Andrzej, i Ewa Rusek. Przewodnik kulinarny: Meksyk. Bielsko-Biała: Wydawnictwo Pascal, 2008.
Google Scholar
Schmidt, Justin O., Richard S. Vetter, and Amanda K. Howe. „Egg toxicity in diverse spider taxa”. Journal of Arachnology, vol. 45, no. 2 (2017): 209–212. Accessed May 12, 2021. https://www.jstor.org/stable/44510401.
Google Scholar
Seweryn, Ewa, Emilia Królewicz, Kamila Stach, i Irena Kustrzeba-Wójcicka. „Właściwości odżywcze i alergizujące jaj kurzych”. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej, 72 (2018): 205–214.
Google Scholar
Skwirowski, Piotr. „Komisja Europejska za zakazem chowu klatkowego od 2027”. Rzeczpospolita (2021) (rp.pl, dostęp: 21.12.2022).
Google Scholar
Słowik, Małgorzata, Mariola Paszkowska, i Kamil Hozyasz. „Słoiczkowe dania z żółtkiem dla niemowląt – przyczółek zdrowej diety”. Pediatria Polska, 89(4) (2014): 240–244.
Google Scholar
Sobczak, Joanna, i Przemysław Marek. „Wpływ podawania kurom nieśnym zielonki z paciorecznika na intensywność barwy żółtka jaja”. Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, t. 8, nr 4 (2012): 65–70.
Google Scholar
Spodobalska, Roksana, i Małgorzata Wyrzykowska. „Świadomość marki GMO w świetle badań ankietowych”. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach, nr 3(3–4) (2015): 45–47.
Google Scholar
Strojny, Jacek. „Badanie preferencji konsumentów artykułów spożywczych na przykładzie jaj”. Prace Naukowe. Akademia Ekonomiczna w Katowicach (1998): 349–359.
Google Scholar
Sugano, Michihiro, and Ryosuke Matsuoka. „Nutritonal viewpoints on eggs and cholesterol”. Foods, 10(3) (2021): 494.
Google Scholar
Szablewski, Tomasz, Ewa Gornowicz, Kinga Stuper-Szablewska, Anna Kaczmarek, i Renata Cegielska-Radziejewska. „Skład mineralny treści jaj kur ras zachowawczych z chowu ekologicznego”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 5(90) (2013): 42–51.
Google Scholar
Sykut, Maciej. „Ocena towaroznawcza jaj”. Nauki Przyrodnicze, 3(5) (2014): 4–10.
Google Scholar
Świerczewska, Ewa. Chów drobiu. Warszawa: Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, 2008.
Google Scholar
Świerczewska, Ewa, Małgorzata Stępińska, i Jan Niemiec. Chów kur. Warszawa: Fundacja Rozwój Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, 1999.
Google Scholar
Theansungnoen, Tinnakorn, Patthana Tastub, Misachon Jangpromma, Nualyai Yaraksa, Theeranan Temsiripong, and Sompong Klaynongsruang. „Antimicrobial Efficacy of a Combination of Crocodile (Crocodylus siamensis) Leukocyte Extract and Hen Egg Lysozyme”. Chiang Mai Journal of Science, 45 (2) (2018): 797–810. Accessed June 6, 2021. https://www.thaiscience.info/Journals/Article/CMJS/10989337.pdf.
Google Scholar
The Woodland Trust. „Trees mean better business for egg production”. Case study (2015): 1–2.
Google Scholar
Trziszka, Tadeusz, Ewa Łukaszewicz, Łukasz Bobak, Artur Kowalczyk, Marek Adamski, i Zbigniew Dobrzański. „Wpływ wzbogacenia paszy algami morskimi i siemieniem lnianym na skład morfologiczny i cechy fizykochemiczne jaj przepiórek japońskich”. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6(97) (2014): 138–149. Accessed April 13, 2021. http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.ekon-element-000171353665.
Google Scholar
Trziszka, Tadeusz, Marek Nowak, i Małgorzata Kaźmierska. „Preferencje konsumentów jaj na rynku wrocławskim”. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 3(48) (2006): 107–117.
Google Scholar
Twardowski, Tomasz. „Opinia publiczna a GMO”. Biotechnologia, 3(78) (2007): 45–65.
Google Scholar
Ustawa z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody. Dz.U. 2022 poz. 916, 1726, 2185, 2375.
Google Scholar
Użarowska, Maria, Magdalena Surman, i Marcelina Janik. „Dwie twarze cholesterolu: znaczenie fizjologiczne i udział w patogenezie wybranych schorzeń”. Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych, 67, 2(319) (2018): 375–390.
Google Scholar
Weiner, Anna, i Krzysztof Kwiatek. „Przetworzone białka pochodzenia zwierzęcego w żywieniu zwierząt gospodarskich – nowe uwarunkowania”. Życie Weterynaryjne, 97(5) (2022): 343–345.
Google Scholar
Wilczyńska, Aleksandra, i Michał Wittbrodt. „Wiedza młodzieży akademickiej o żywności genetycznie modyfikowanej i jej postawy wobec tego zagadnienia”. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, 73 (2012): 17–22.
Google Scholar
Zieleniewska, Monika. „Czy jajka podnoszą poziom cholesterolu? Ile jajek można zjeść w tygodniu? Oto co mówią eksperci”. Medonet (2023) (żywienie.medonet.pl, dostęp: 21.01.2023).
Google Scholar
Złotnik, Izabela. „Poziom wiedzy na temat prawidłowego żywienia a zachowania żywieniowe uczniów szkół średnich” [praca magisterska]. Repozytorium Uniwersytetu Jagiellońskiego (2022).
Google Scholar