Barker C., 2005, Studia kulturowe. Teoria i praktyka, przeł. Szadza A., Kraków.
Google Scholar
Bauman Z., 1995, Ciało i przemoc w obliczu ponowoczesności, Toruń.
Google Scholar
Brillat-Savarin A., 1973, Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej, oprac. Zawadzki W., przeł. Guze J., Warszawa.
Google Scholar
Bourdieu P., 2004, Męska dominacja, przeł. Kopciewicz L., Warszawa.
Google Scholar
Bourdieau P., 2005, Dystynkcja. Społeczna krytyka władzy sądzenia, przeł. Biłos P., Warszawa.
Google Scholar
Fernández-Armesto F., 2003, Wokół tysiąca stołów, czyli historia jedzenia, przeł. Jackowski J., Warszawa.
Google Scholar
Flandrin J.L., 1999, Wyróżnienie smaku, w: Chartier R., red., Historia życia prywatnego, t. 3, Od renesansu do oświecenia, Wrocław—Warszawa—Kraków.
Google Scholar
Frenkiel O., 2005, Grube może być piękne (FORCE FED), film dokumentalny, 29 min., Wielka Brytania, czas i miejsce emisji: 04.08.2007, godz. 21:20, TVP2.
Google Scholar
Giddens A., 2004, Socjologia, przeł. Szulżycka A., Warszawa.
Google Scholar
J.K. Haur, 1693, Skład abo skarbiec znakomitych sekretów ekonomie ziemiańskiej, Kraków.
Google Scholar
Jacyno M., 2007, Kultura indywidualizmu, Warszawa.
Google Scholar
Józefik B., 1999, Wprowadzenie, w: Józefik B., red., Anoreksja i bulimia psychiczna. Rozumienie i leczenie zaburzeń odżywiania się, Kraków.
Google Scholar
Józefik B., 2006, Relacje rodzinne w anoreksji i bulimii psychicznej, Kraków.
Google Scholar
Konarzewski M., 2005, Na początku był głód, Warszawa.
Google Scholar
Kowalski P, 2000, Theatrum świata wszystkiego i poćciwy gospodarz. O wizji świata pewnego siedemnastowiecznego pisarza ziemiańskiego, Kraków.
Google Scholar
Kowecka, E., 1994, Wokół kuchni i stołu, wybór i oprac. Łozińscy M. i J., Warszawa.
Google Scholar
Kuchowicz Z, 1975, Obyczaje staropolskie XVII—XVIII wieku, Łódź.
Google Scholar
Linton R., 1975, Kulturowe podstawy osobowości, przeł. JasińskaKamińska A., wstęp Szacki J., Warszawa.
Google Scholar
Łaciak B., 2005, Troska o sylwetkę — obyczajowy przymus odchudzania się, w: Obyczajowość polska czasu transformacji, czyli wojna postu z karnawałem, Warszawa.
Google Scholar
Melosik Z., 1996, Tożsamość, ciało i władza. Teksty kultury jako (kon)teksty pedagogiczne, Poznań—Toruń.
Google Scholar
Nead L., 1998, Akt kobiecy. Sztuka, obscena i seksualność, przeł. Franus E., Poznań.
Google Scholar
Popenoe R., Feeding desire. Fatness, Beauty, and Sexuality among a Sahara People, Londyn & New York, p. 1 (tłumaczenie autorki).
Google Scholar
Rogers M.F., 2003, Barbie jako ikona kultury, przeł. Klekot E., Warszawa.
Google Scholar
Szyłak J., 2002, Gra ciałem, Gdańsk.
Google Scholar
Tyszka P., 2005, „Kupuję nową twarz”. O ciele idealnym, w: Czaja D., red., Metamorfozy ciała. Świadectwa i interpretacje, Warszawa.
Google Scholar
Wolska M., 1999, Zaburzenia odżywiania się w perspektywie kulturowej i społecznej, w: Anoreksja i bulimia psychiczna. Rozumienie i leczenie zaburzeń odżywiania się, red. Józefik B., Kraków.
Google Scholar