Akacka E.M.: Wybrane słownictwo dotyczące żywienia człowieka. Różnice pokoleniowe w mowie mieszkańców Białegostoku. In: Polszczyzna mówiona mieszkańców miast. Księga referatów z konferencji językoznawczej w Białymstoku. Ed. H. Sędziak. Białystok 2004, pp. 177–185.
Google Scholar
Bochnakowa A.: Limonia, limoniata, limoniada. “Język Polski” 1979, booklet 2, pp. 118–123.
Google Scholar
Bochnakowa A.: Terminy kulinarne romańskiego pochodzenia w języku polskim do końca XVIII wieku. Kraków 1984.
Google Scholar
Bohdanowicz J.: Pożywienie. Pożywienie i sprzęty z nim związane. In: “Komentarze do Polskiego Atlasu Etnograficznego”, Vol. 3. Ed. J. Bohdanowicz. Wrocław 1993, pp. 7–71.
Google Scholar
Borejszo M.: O nazwach napojów i potraw w poznańskich lokalach gastronomicznych. In: “Poznańskie Studia Polonistyczne. Seria Językoznawcza” I, Vol. 21. Poznań 1994, pp. 92–107.
Google Scholar
Borejszo M.: Staropolska leksyka kulinarna. “Prace Filologiczne” 2007, Vol. 53, pp. 37–48.
Google Scholar
Ciszewski S.: Lud rolniczo-górniczy z okolic Sławkowa w powiecie Olkuskim. “Zbiór Wiadomości do Antropologii Krajowej” 1886, Vol. 10, pp. 187–336.
Google Scholar
Dąbrowska A.: O językowym zachowaniu się przy stole. Dlaczego upiększamy nazwy potraw. In: Oczywisty urok biesiadowania. Ed. P. Kowalski. Wrocław 1998, pp. 248–253.
Google Scholar
Drechsler P.: Bergbau und Bergmannsleben in Schlesien. Ein Lesenbuch für den Schlesien Bergmann. Katowitz 1909.
Google Scholar
Drożdż A.: Drobne ciasteczka cieszyńskie – kulinarne dziedzictwo Śląska Cieszyńskiego. In:
Google Scholar
Niematerialne dziedzictwo kulturowe: źródła – wartości – ochrona. Vol. 1: Niematerialne dziedzictwo kulturowe w Polsce i jego ochrona. Eds. J. Adamowski, K. Smyk. Lublin–Warszawa 2013, pp. 229–350.
Google Scholar
Drożdż A.: Kruche ręko-dzieło – tradycyjne ciasteczka bożonarodzeniowe na Śląsku Cieszyńskim. Funkcje i znaczenie wypieków we współczesnej rzeczywistości kulturowej. In: Hand-made. Praca Nowa kuchnia śląska. Eds. O. Słomczyńska, S. Sochacka. Opole 1985.
Google Scholar
Ondrusz J.: Pożywienie ludu cieszyńskiego. In: Płyniesz Olzo… Zarys kultury materialnej ludu cieszyńskiego. Ed. K.D. Kadłubiec. Ostrawa 1972, pp. 175–201.
Google Scholar
Opolszczyzna w wielu smakach. Skarby dziedzictwa kulinarnego. 2000 wypróbowanych i polecanych przepisów na przysmaki kuchni domowej. Selection and edition Rev. A. Hanich. Prószków 2016.
Google Scholar
Opolszczyzna w wielu smakach. Skarby dziedzictwa kulinarnego. 2200 wypróbowanych i polecanych przepisów na przysmaki kuchni domowej. Selection and edition Rev. A. Hanich. Opole 2012.
Google Scholar
Piotrowska-Wojaczyk, A.: Regionalna leksyka kulinarna: nazwy potraw, napojów i produktów spożywczych – na podstawie danych słownikowych. In: Język. Religia. Tożsamość. Vol. 9. Eds. G. Cyran, E. Skorupska-Raczyńska. Gorzów Wielkopolski 2013, pp. 93–101. Pośpiech, J.: Zwyczaje i obrzędy doroczne na Śląsku. Opole 1987.
Google Scholar
Przymuszała L., Świtała-Trybek D.: Dziedzictwo kulinarne w przysłowiach śląskich. “Studia Śląskie” 2016, Vol. 78, pp. 67–84.
Google Scholar
Przymuszała L., Świtała-Trybek D.: O powstającym leksykonie dziedzictwa kulinarnego Śląska. “Studia Śląskie” 2017, Vol. 81, pp. 217–231.
Google Scholar
Przymuszała L., Świtała-Trybek D.: Wodzionka w gwarze i kulturze śląskiej (dawniej i dziś). “Twórczość Ludowa” 2018, No. 1–2, pp. 11–16.
Google Scholar
Przymuszała L.: Kulinaria we frazeologii śląskiej. In: “Rozprawy Komisji Językowej Łódzkiego Towarzystwa Naukowego”. Vol. 64. Łódź 2017, pp. 247–264.
Google Scholar
Przymuszała L.:, Motywacja gwarowych nazw zup (na przykładzie materiału śląskiego). In: Historia języka, dialektologia i onomastyka w nowych kontekstach interpretacyjnych. Eds. R. Przybylska, M. Rak, A. Kwaśnicka-Janowicz. Kraków 2018, pp. 353–366.
Google Scholar
Przymuszała L.: Słownik frazeologizmów i typowych połączeń wyrazowych w gwarach śląskich. Opole 2013.
Google Scholar
Przymuszała L.: Śląska leksyka i frazeologia dotycząca picia alkoholu (na tle porównawczym). In: “Rozprawy Komisji Językowej Łódzkiego Towarzystwa Naukowego”. Vol. 59. Ed. S. Gala. Łódź 2013, pp. 237–250.
Google Scholar
Przymuszała, L.: Śląska leksyka i frazeologia o tematyce bachicznej. Cz. I. In: “Rozprawy Komisji Językowej WTN”. Vol. 39. Eds. J. Miodek, W. Wysoczański. Wrocław 2012, pp. 37–50.
Google Scholar
Przymuszała L.: Śląska leksyka i frazeologia o tematyce bachicznej. Cz. II. In: “Rozprawy Komisji Językowej WTN”. Vol. 40. Eds. J. Miodek, W. Wysoczański. Wrocław 2013, pp. 91–107.
Google Scholar
Sęk [P. Zawada]: Zwyczaje weselne. “Zaranie Śląskie” 1931, Vol. 7, pp. 224–226.
Google Scholar
Siekierska K.: Co jadano w Polsce w czasach saskich. (Uwagi o terminologii kulinarnej w Słowniku Troca i w niektórych pamiętnikach XVIII wieku.). In: Polszczyzna Mazowsza i Podlasia. Różnice w mowie pokoleń. Łomża 1993, pp. 125–135.
Google Scholar
Simonides D.: Od kolebki do grobu. Śląskie wierzenia, zwyczaje i obrzędy rodzinne w XIX w. Opole 1989.
Google Scholar
Skubalanka T.: Zmienność współczesnego słownictwa polskiego (na przykładzie słownictwa mody i kuchni). In: Słownictwo współczesnej polszczyzny w okresie przemian. Ed. J. Mazur. Lublin 2000, pp. 95–100.
Google Scholar
Słownik gwar śląskich. Vol. I–XVI. Ed. B. Wyderka. Opole 2000–2017.
Google Scholar
Smaki polskie i opolskie. Skarby dziedzictwa kulinarnego. 2500 wypróbowanych i polecanych przepisów na przysmaki kuchni domowej. Selection and edition Rev. A. Hanich. Opole 2014.
Google Scholar
Smyl J.: Polskie gwarowe nazwy galarety. “Prace Filologiczne” 1969, Vol. 19, pp. 227–230.
Google Scholar
Szołtysek M.: Kuchnia śląska. Jodło, historia, kultura i gwara. Rybnik 2003.
Google Scholar
Szromba Z.: Pożywienie ludności wiejskiej w Starych Siołkowicach z końcem XIX i w XX wieku. In: Stare i Nowe Siołkowice, part I. Ed. M. Gładysz. Wrocław–Warszawa–Kraków 1963, pp. 131–175.
Google Scholar
Szromba-Rysowa Z.: Biesiady wiejskie. “Etnografia Polska” 1984, Vol. 28, pp. 105–131. rąk w postindustrialnej rzeczywistości. Eds. M. Krajewski. Warszawa 2010, pp. 262–271.
Google Scholar
Falińska B.: Z badań nad regionalizmami w słownictwie kulinarnym. In: Regionalizmy w języku familijnym (zbiór studiów). Ed. K. Handke. Wrocław 1991, pp. 79–88.
Google Scholar
Finkenstein R.: Das gesunde und kranke Schlesien. “Schlesische Provinzialblätter” 1863, Vol. 2, pp. 389–393.
Google Scholar
Fójcikowa W.: Nasza kuchnia. Czeski Cieszyn 1937.
Google Scholar
Gądkówna H.: Tradycja wigilijnych potraw śląskich. “Ziemia Piastowska”, addition to “Ogniskowiec” 1932, No. 1, pp. 3–4.
Google Scholar
Hammersley M., Atkinson P.: Metody badań terenowych. Trans. S. Dymczyk. Poznań 2000.
Google Scholar
Hoff B.: Lud cieszyński, jego właściwości i siedziby. Obraz etnograficzny. Warszawa 1888.
Google Scholar
Hytrek A. (Rev.): Górny Szlązk pod względem obyczajów, języka i usposobienia ludności. Kraków 1879, reprint – Opole 1996.
Google Scholar
Jędrzejko E.: Na frasunek dobry trunek (a uczonym z ksiąg rachunek!?). Frazeologia biesiadna w językowym obrazie polskiej kultury narodowej. In: Frazeologia a językowe obrazy świata przełomu wieków. Ed. W. Chlebda. Opole 2007, pp. 247–265.
Google Scholar
Jędrzejko, E.: O polskiej kulturze kulinarno-biesiadnej z perspektywy etnoparemiologii. In: Pokarmy i jedzenie w kulturze. Tabu, dieta, symbol. Ed. K. Łeńska-Bąk. Opole 2007, pp. 13–33.
Google Scholar
Kołder E.: Kuchnia śląska. Ostrawa 1972.
Google Scholar
Kreja B.: Propozycje etymologiczne. “Język Polski” 1958, booklet 3, pp. 204–206.
Google Scholar
Lach K.: Wierzenia, zwyczaje i obrzędy. Folklor pogranicza polsko-czeskiego. Wrocław 2000.
Google Scholar
Lesz-Duk, M.: Słownictwo kulinarne we współczesnej polszczyźnie. In: “Prace Naukowe WSP w Częstochowie. Filologia Polska. Językoznawstwo”, booklet 2. Częstochowa 2002, pp. 175–180.
Google Scholar
Malinowski L.: Zarysy życia ludowego na Szląsku. “Ateneum” 1877, Vol. 2, pp. 651–654.
Google Scholar
Markowski A.: Od hrecuszków do racuszków. “Życie Warszawy” 1993, No. 278, daily addition “Życie ekstra”, p. 5.
Google Scholar
Szromba-Rysowa Z.: Pożywienie ludności wiejskiej na Śląsku. Wrocław–Warszawa–Kraków– Gdańsk 1978.
Google Scholar
Szromba-Rysowa Z.: Przy wspólnym stole. Z obyczajowości współczesnej wsi karpackiej. Wrocław–Warszawa–Kraków–Gdańsk–Łódź 1988.
Google Scholar
Sztabowa W.: Krupnioki i moczka, czyli gawędy o kuchni śląskiej. Katowice 1985.
Google Scholar
Śląska kucharka doskonała. Ed. E. Łabońska. Katowice (three editions: 1989, 1990, 2009).
Google Scholar
Świtała-Trybek D., Przymuszała L.: “Dobry żur, kiej w nim szczur”. Dziedzictwo kulinarne
Google Scholar
Śląska w tekstach kultury. Opole 2018.
Google Scholar
Świtała-Trybek D., Przymuszała L.: Na beztydzień i od święta – o tradycyjnych zupach w śląskim menu. In: Polska i świat przez kuchnię. Studia o dziedzictwie kulinarnym. Editorial office A. Kamler, D. Pietrzkiewicz, K. Seroka. Warszawa 2018, pp. 187–196.
Google Scholar
Świtała-Trybek D., Przymuszała L.: Na szlaku “królowej śląskich zup”. “Zeszyty Naukowe Uczelni Vistula. Turystyka IV” 2018, booklet 60 (3), pp. 115–129.
Google Scholar
Świtała-Trybek D., Przymuszała L.: Od zupy głodowej do regionalnego symbolu. “Ethnologia Europae Centralis” 2017, Vol. 14, pp. 91–105.
Google Scholar
Świtała-Trybek D., Przymuszała L.: Tożsamość górnośląska wyrażona w regionalnej kuchni (na przykładzie słownika zup). “Studia Śląskie” 2018, Vol. 83, pp. 135–165.
Google Scholar
Świtała-Trybek D., Świtała-Mastalerz, J.: Śląska spiżarnia. O jodle, warzyniu, maszketach i inkszym pichcyniu. Koszęcin (three editions: 2008, 2010, 2014).
Google Scholar
Świtała-Trybek D.: Dlaczego warto jeść piętki chleba? O przesądach kulinarnych. In: Świat kuriozów. Od zadziwienia do fascynacji. Ed. K. Łeńska-Bąk. Opole 2016, pp. 65–80.
Google Scholar
Świtała-Trybek D.: Kiermasze na Śląsku w materiałach niemieckich folklorystów. In: Z dziejów i dorobku folklorystyki śląskiej do 1990 roku. Eds. J. Pośpiech, T. Smolińska. Opole 2002, pp. 155–164.
Google Scholar
Świtała-Trybek D.: Kura górnicza, warzonka i kopalnioki... Górnicze dziedzictwo kulinarne. “Bezpieczeństwo Pracy i Ochrona Środowiska w Górnictwie” 2011, No. 12, pp. 47–53.
Google Scholar
Świtała-Tryek D.: Praktyka kulinarna jako wartość (na przykładzie świniobicia). In: Tradycja dla współczesności. Ciągłość i zmiana. Vol. 8: Wartości w języku i kulturze. Eds. J. Adamowski, M. Wójcicka. Lublin 2015, pp. 197–211.
Google Scholar
Świtała-Trybek D.: Słodycze odpustowe jako element dziedzictwa kulinarnego Śląska. “Zeszyty Naukowe Turystyka i Rekreacja” 2018, No. 21, pp. 211–226.
Google Scholar
Świtała-Trybek D.: Święto i zabawa. Odpusty parafialne na Górnym Śląsku. Wrocław 2000.
Google Scholar
Uniwersalny słownik języka polskiego. Vol. 2. Ed. S. Dubisz. Warszawa 2003.
Google Scholar
Urbańczyk S.: Etymologia wyrazu naleśnik. “Język Polski” 1958, booklet 3, pp. 206–211.
Google Scholar
Wallis Ł.: Kolędy górnośląskie, czyli opis zwyczaji ludowych w czasie Bożego Narodzenia, oraz 32 starych kolęd górnośląskich z melodjami zebranych z ust ludu przez Hermana Dónaja. Bytom 1925.
Google Scholar
Wesołowska H.: Osadnictwo, budownictwo, mieszkanie, pożywienie. In: Kultura ludowa śląskiej ludności rodzimej. Ed. D. Simonides, P. Kowalski. Wrocław–Warszawa 1991, pp. 27–70.
Google Scholar
Wijas-Grocholska E.: Kołocz w tradycji i współczesnej kulturze mieszkańców Śląska Opolskiego. “Notatnik Skansenowski. Rocznik Muzeum Wsi Opolskiej” 2012, No. 2, pp. 49–70.
Google Scholar
Witaszek-Samborska M.: Studia nad słownictwem kulinarnym we współczesnej polszczyźnie. Poznań 2005.
Google Scholar
Wyderka B.: Wstęp do: Słownik gwar śląskich. Vol. 1. Ed. B. Wyderka. Opole 2000.
Google Scholar
Żarski W.: Kulinaria w „Panu Tadeuszu”. In: Studia o Mickiewiczu. Eds. W. Dynak, J. Kolbuszewski. Wrocław 1992, pp. 102–114.
Google Scholar
Żarski W.: Kulinarna scena w „Panu Tadeuszu” i „Przedwiośniu”. In: Księga w 170 rocznicę wydania „Ballad i romansów” Adama Mickiewicza. Ed. J. Kolbuszewski. Wrocław 1993, pp. 329–337.
Google Scholar
Żywirska, M.: Pożywienie. In: J. Ligęza, M. Żywirska: Zarys kultury górniczej. Górny Śląsk, Zagłębie Dąbrowskie. Katowice 1964, pp. 100–111.
Google Scholar