About understatements and overinterpretations, that is the culinary heritage of Silesia in the context of the document Lista produktów tradycyjnych [List of traditional products]
Abstract
The issue in question is the culinary heritage of Silesia, represented in the List of traditional products of the Ministry of Agriculture and Rural Development (created in 2004). Basing on the example of wodzionka and other soups made of water and bread, the authors bring emphasis to some important issues associated with the description of selected traditional foods and kitchen products that lead to understatements and overinterpretations. The article proposes also a new definition of traditional dish, which takes into account two elements of a recipe (fixed and variable).
Keywords
culinary heritage; Silesia; List of traditional products; traditional dish; recipe; wodzionka
References
Chuda jewa i kwaki/brukiew/karpiel z Podbeskidzia ocalone od zapomnienia. http://gazetacodzienna.pl/article/wydarzenia/chuda-jewa-i-kwaki/brukiew/karpiel-z-podbeskidzia-ocalone-od-zapo‑mnienia [data dostępu: 22.03.2017].
Chuda jewa ze Śląska Cieszyńskiego ocalona. http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/381757,chuda-jewa-z-slaska-cieszynskiego-ocalona,id,t.html [data dostępu: 21.03.2017].
Cinciała A.: Słownik dialektyczny Księstwa Cieszyńskiego. Reprodukcja techniką offsetową z oryginału znajdującego się w zbiorach rękopisów Biblioteki Polskiej Akademii Nauk w Krakowie. Wisła 1998.
Germuszka (zwana też warmuszką, biermuszką). http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produktyregionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-opolskie/Germuszka-zwana-tezwarmuszka-biermuszka [data dostępu: 21.08.2017].
Giddens A.: Konsekwencje nowoczesności. Przeł. E. Klekot. Kraków 2008.
Gulbicka B.: Żywność tradycyjna i regionalna w Polsce. Warszawa 2014.
Halagarda M., Kędzior W., Pyrzyńska E.: Ochrona i zasady rejestracji produktów regionalnych i tradycyjnych. „Zeszyty Naukowe. Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie” 2013, nr 918, s. 15–31.
Karpińska E.G.: Tradycje kulinarne na „Szlaku łaknienia”. W: Nie tylko o wsi… Szkice humanistyczne dedykowane Profesor Marii Wieruszewskiej-Adamczyk. Red. D. Kasprzyk. Łódź 2013, s. 315–332.
Lista Produktów Tradycyjnych MRiRW. http://www.produkty-tradycyjne.pl/lista-produktow-trady‑cyjnych-mrirw [data dostępu: 13.08.2017].
Myszyńska A.: Śląskie rozprawianie. Biała Prudnicka 1999.
Myszyńska A.: Śląskie rozprawianie z okolic Białej, Głogówka i Krapkowic. Biała Prudnicka 2006.
Ondrusz J.: Pożywienie ludu cieszyńskiego. W: Płyniesz Olzo… Zarys kultury materialnej ludu cieszyńskiego. Red. K.D. Kadłubiec. Ostrava 1972, s. 175–201.
Słownik gwar śląskich. Red. B. Wyderka. T. 2: Opole 2001. T. 3: Opole 2002. T. 4: Opole 2004. T. 8: Opole 2006.
Szromba Z.: Pożywienie ludności wiejskiej w Starych Siołkowicach z końcem XIX i w XX wieku. W: Stare i Nowe Siołkowice. Cz. 1. Red. M. Gładysz. Wrocław–Warszawa–Kraków 1963, s. 131–175.
Szromba-Rysowa Z.: Pożywienie ludności wiejskiej na Śląsku. Wrocław 1978.
Świtała-Mastalerz J., Świtała-Trybek D.: Śląska spiżarnia. Koszęcin 2014.
Uniwersalny słownik języka polskiego. T. 4. Red. S. Dubisz. Warszawa 2003.
Wawoczny G.: Kuchnia raciborska. Podróże kulinarne po dawnej i obecnej ziemi raciborskiej. Racibórz 2005.
Wesołowska H.: Osadnictwo, budownictwo, mieszkanie, pożywienie. W: Kultura ludowa śląskiej ludności rodzimej. Red. D. Simonides. Wrocław–Warszawa 1991, s. 27–70.
Winawer Z., Wujec H.: Tradycyjne i regionalne produkty wysokiej jakości we wspólnej polityce rolnej. Warszawa 2010.
Wodzionka. http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-opolskie/Wodzionka [data dostępu: 18.08.2017].
Żywirska M.: Pożywienie. W: J. Ligęza, M. Żywirska: Zarys kultury górniczej. Górny Śląsk, Zagłębie Dąbrowskie. Katowice 1964, s. 100–111.
Instytut Polonistyki i Kulturoznawstwa Wydział Filologiczny Uniwersytet Opolski Poland
https://orcid.org/0000-0002-9925-251X
Instytut Polonistyki i Kulturoznawstwa Wydział Filologiczny Uniwersytet Opolski Poland
https://orcid.org/0000-0001-8525-5800
The Copyright Owners of the submitted texts grant the Reader the right to use the pdf documents under the provisions of the Creative Commons 4.0 International License: Attribution-Share-Alike (CC BY SA). The user can copy and redistribute the material in any medium or format and remix, transform, and build upon the material for any purpose.
1. License
The University of Silesia Press provides immediate open access to journal’s content under the Creative Commons BY-SA 4.0 license (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/). Authors who publish with this journal retain all copyrights and agree to the terms of the above-mentioned CC BY-SA 4.0 license.
2. Author’s Warranties
The author warrants that the article is original, written by stated author/s, has not been published before, contains no unlawful statements, does not infringe the rights of others, is subject to copyright that is vested exclusively in the author and free of any third party rights, and that any necessary written permissions to quote from other sources have been obtained by the author/s.
If the article contains illustrative material (drawings, photos, graphs, maps), the author declares that the said works are of his authorship, they do not infringe the rights of the third party (including personal rights, i.a. the authorization to reproduce physical likeness) and the author holds exclusive proprietary copyrights. The author publishes the above works as part of the article under the licence "Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International".
ATTENTION! When the legal situation of the illustrative material has not been determined and the necessary consent has not been granted by the proprietary copyrights holders, the submitted material will not be accepted for editorial process. At the same time the author takes full responsibility for providing false data (this also regards covering the costs incurred by the University of Silesia Press and financial claims of the third party).
3. User Rights
Under the CC BY-SA 4.0 license, the users are free to share (copy, distribute and transmit the contribution) and adapt (remix, transform, and build upon the material) the article for any purpose, provided they attribute the contribution in the manner specified by the author or licensor.
4. Co-Authorship
If the article was prepared jointly with other authors, the signatory of this form warrants that he/she has been authorized by all co-authors to sign this agreement on their behalf, and agrees to inform his/her co-authors of the terms of this agreement.
I hereby declare that in the event of withdrawal of the text from the publishing process or submitting it to another publisher without agreement from the editorial office, I agree to cover all costs incurred by the University of Silesia in connection with my application.