Bockenheim K., 1999, Przy polskim stole, Wrocław: Wydawnictwo Dolnośląskie.
Google Scholar
Breza E.,1998, Nazwy obiektów i instytucji związanych z nowoczesną cywilizacją (chrematonimy), w: RzetelskaFeleszko E., red., Polskie nazwy własne. Encyklopedia, WarszawaKraków: Wydawnictwo Instytutu Języka Polskiego PAN.
Google Scholar
Brodziński W., Brodzińska H., 1983, Coctaile i napoje mieszane, Warszawa: „Warta”.
Google Scholar
Czekalski T., 2004, Czasy współczesne, w: Chwalba A., red., Obyczaje w Polsce. Od średniowiecza do czasów współczesnych, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
Google Scholar
Ferenc M., 2004, Czasy nowożytne, w: Chwalba A., red., Obyczaje w Polsce. Od średniowiecza do czasów współczesnych, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
Google Scholar
Stoličná R., Dróżdż A., red., 2010, Historie kuchenne. Rola i znaczenie pożywienia w kulturze, Cieszyn – Katowice – Brno: Uniwersytet Śląski.
Google Scholar
Kaleta Z., 1998, Teoria nazw własnych, w: Rzetelska-Feleszko E., red., Polskie nazwy własne. Encyklopedia, WarszawaKraków: Wydawnictwo Instytutu Języka Polskiego PAN.
Google Scholar
Kałwa D., 2004, Polska doby rozbiorów i międzywojenna, w: Chwalba A., red., Obyczaje w Polsce. Od średniowiecza do czasów współczesnych, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
Google Scholar
Korczak L., 2004, Wieki średnie, w: Chwalba A., red., Obyczaje w Polsce. Od średniowiecza do czasów współczesnych, Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN.
Google Scholar
Lakoff G., Johnson M., 2011, Metafory w naszym życiu, Warszawa: Wydawnictwo Aletheia.
Google Scholar
Skowronek K., Rutkowski M., 2004, Media i nazwy. Z zagadnień onomastyki medialnej, Kraków: „Lexis”.
Google Scholar
Mosiołek-Kłosińska K., 2000, Polskie słownictwo okresu 1989–1999 na tle współczesnych znaczeń kulturowych, w: Mazur J., red., Słownictwo współczesnej polszczyzny w okresie przemian, Lublin: Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej.
Google Scholar
Nowicki Z., 1991, Alkoholowe napoje mieszane, Warszawa: Wydawnictwo Watra.
Google Scholar
Skubalanka T., 2000, Zmienność współczesnego słownictwa polskiego (na przykładzie słownictwa mody i kuchni), w: Mazur J., red., Słownictwo współczesnej polszczyzny w okresie przemian, Lublin: Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej.
Google Scholar
Sujkowska-Sobisz K, 2005, Mechanizmy perswazji pośredniej w tekstach media relations, „Stylistyka” XIV, (Opole).
Google Scholar
Witaszek-Samborska M., 2005, Studia nad słownictwem kulinarnym we współczesnej polszczyźnie, Poznań: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza.
Google Scholar
Wyrwas K., Sujkowska-Sobisz K., 2005, Mały słownik terminów teorii tekstu, Warszawa: „Rytm”.
Google Scholar
Zgółkowa H., Szymoniak K., 1988, Prowokacja w nazwie, w: Holma E., red., Onomastyka w dydaktyce szkolnej i społecznej, Szczecin: Uniwersytet Szczeciński.
Google Scholar